H πιο χαρακτηριστική και πολυηχογραφημένη φωνή της σύγχρονης «Salsa Dura» (της αυθεντικής, σκληροπυρηνικής Salsa) απο τη Νέα Υόρκη τραγούδισε για τρία αυθεντικά, σκληροπυρηνικά salsa live στην Αθήνα : Δεν είναι άλλος απο τον γνωστό και διόλου εξαιρετέο, στα γούστα του παγκόσμιου latin κοινού, Frankie Vasquez (Φράνκι Βάσκες), ο οποίος τραγούδισε την Πέμπτη, 9, την Παρασκευή, 10, και το Σάββατο,11 Φεβρουαρίου 2006 στο club Palenque(Φαραντάτων 41, Γουδί).

Ο Efrain «Frankie» Vasquez έχει κλείσει σχεδόν τρείς δεκαετίες καριέρας στον χώρο της salsa, είναι όμως στα τελευταία χρόνια που τ΄όνομα του έχει αναδυθεί απ΄τον σωρό των ημι-ανώνυμων τραγουδιστών του είδους για να προστεθεί στή λίστα των λίγων κι εκλεκτών, βασικά μέσα απο την συμμετοχή του σε δύο απ΄τα σπουδαιότερα σχήματα salsa του σήμερα : Τους Soneros del Barrio και τους Spanish Harlem Orchestra, με την δουλειά του στούς τελευταίους να επιβραβεύεται απο ένα βραβειο Grammy και, επαγωγικώς, την παγκόσμια αναγνώριση, που τον κατατάσσει πλέον σ΄έναν απ΄τους λίγους εναπομείναντες αυθεντικούς soneros (τραγουδιστές με ιδιαίτερες αυτοσχεδιαστικές ικανότητες) της ισπανόφωνης μουσικής.

Ο Frankie γεννήθηκε στο Salinas του Πουέρτο Ρίκο, όπου έζησε τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, ώσπου η οικογένεια του να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη κι ο Frankie να μεγαλώσει στην ισπανόφωνη καρδιά της μεγαλούπολης. Στα 10 του, πήρε το πρέπον δώρο : Ενα τύμπανο conga απ΄τον πατέρα του, το οποίο στρώθηκε να μάθει αρκετά ώστε στην εφηβεία του να δουλεύει ήδη με τα γκρουπάκια της γειτονιάς, που πλέον δέν ήταν η Νέα Υόρκη αλλά η πόλη Guayama του Πουέρτο Ρίκο, όπου η οικογένεια του είχε στο μεταξύ μετακομίσει. Μια μέρα, η απόλυση ενός ασυνεπή τραγουδιστή άφησε την τότε μπάντα του με κενή την αντίστοιχη θέση, οπότε, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, ο Frankie δοκίμασε να τραγουδήσει σε μια πρόβα, μετά το πέρας της οποίας τα υπόλοιπα μέλη τον πληροφόρησαν πώς καλά θα έκανε να αφήσει την conga κατά μέρος και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο τραγούδι, γιατί διέθετε ταλέντο και σπάνιο μάλιστα. O νεαρός Vasquez ακολούθησε τη συμβουλή κατα γράμμα και βρέθηκε γρήγορα ν ΄ανέρχεται ραγδαίως, οπότε αποφάσισε ν΄αναζητήσει περαιτέρω τύχη μετακομίζοντας, για μια φορά ακόμη, στη Νέα Υόρκη.

Εκεί, δούλεψε με μια σειρά απο άσημες και σχετικώς γνωστές ορχήστρες, σταδιακά όμως τα κυβικά του άρχισαν ν΄ανεβαίνουν και οι συμμετοχές του πλέον να αφορούν πρώτης τάξεως ονόματα, όπως οι Wayne Gorbea, Sonora Matancera, Lebron Brothers, κι αργότερα, αληθινούς latin θεσμούς της πόλης, όπως το θρυλικό Conjunto Libre. Στα τέλη της δεκαετίας του 90, ο Frankie Vasquez προσχώρησε στο φρέσκο κι ανερχόμενο γκρούπ του Jimmy Bosch, για να περάσει στον σχηματισμό των Soneros Del Barrio, μιας εκπληκτικής ορχήστρας που σήμερα απολαμβάνει την φήμη ενός απ΄τα καλύτερα salsa γκρούπ παγκοσμίως. Παράλληλα, το «αδελφό σωματείο» των Spanish Harlem Orchestra (μια και στα δύο γκρούπ έπαιζαν συχνά οι ίδιοι μουσικοί, που γνωρίζονται όλοι απο παιδιά) πήρε σάρκα και οστά και στο δισκογραφικό ντεμπούτο τους «Un Gran Dia En El Barrio» o Frankie συνεισέφερε όχι μόνο στην βράβευση με το Grammy του 2002 στην κατηγορία «Salsa/Tropical», αλλά και στην εμπορική του επιτυχία, καθώς τραγούδησε το μεγαλύτερο σουξέ του δίσκου «La Banda».

Το στύλ του Frankie Vasquez συνιστά την επιτομή του salsa τραγουδιού: Εξαιρετική ρυθμική αίσθηση, ανεξάντλητες ικανότητες αυτοσχεδιασμού κι ακόμα, ένα ύφος και μια χροιά που παραπέμπουν ευθέως στο αληθινό λίκνο της αυθεντικής salsa – τους δρόμους του ισπανόφωνου γκέτο της Νέας Υόρκης.

Τον Frankie Vasquez συνόδεψαν, όπως πάντα, οι Palenque All Stars, υπό τη μουσική διεύθυνση του Joel Soto.

Έγιναν τρία τρομερά live. O Vasquez είναι ο «νούμερο ένα μάγκας» στο τραγούδι α λα Salsa Dura αυτή την στιγμή στη Νέα Υόρκη και ήρθε σε μια χρονική στιγμή που οι μετοχές του ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένες, μετά απο την επιτυχία των Spanish Harlem Orchestra και των Soneros Del Barrio. Πρόκειται για δεινό αυτοσχεδιαστή και απολύτως αυθεντικό salsero, με ό,τι συνεπάγεται αυτό απο πλευράς στύλ, ύφους, ερμηνείας και, πως να το πούμε, εντελώς «macho» νοοτροπίας, μουσικώς, σκηνικώς και…γενικώς. Με δεδομένο μάλιστα πώς το ρεπερτόριο του αποτελείται κατά βάση απο ούλτρα σκληροπυρηνικά salsa classics (π.χ. κομμάτια των Hector Lavoe, Ismael Miranda, Angel Canales, Bobby Valentin, Pete «El Conde» Rodriguez, Marvin Santiago κ.λ.π.).

 

Leave Comment